Гена Събева: МЕНТОРИТЕ се превърна в бранд, който тежи

На 26 януари 2024 година започва четвъртото издание на Национална менторска програма за жени предприемачи в България. В него участват 23 дами ментори и 50 жени, които искат да превърнат своите идеи в собствени бизнес проекти или да надградят вече започнати бизнеси. Заедно те ще работят в следващите шест месеца, за да излязат на 8 юни на голямата сцена на най-мащабния форум за женско предприемачество у нас – „Арена на дамския бизнес“ и да представят своите вече готови бизнес проекти пред инвеститори, партньори, потенциални клиенти и да влязат в света на бизнеса.

За първи път Менторската програма се провежда през 2021 година. Тогава се ражда и финалното събитие – Арена на дамския бизнес. Техен инициатор е Гена Събева, която след години обмисляне и избистряне на една своя идея, има късмета да срещне съмишленици и заедно да я превърнат в реалност и в устойчив бранд. А съвсем естествено, след три успешни издания на Национална менторска програма за жени предприемачи в България, през 2023 година се оформи и Дамска бизнес общност, която поддържа енергията, вдъхновението и ентусиазма на ментори, участнички и партньори.

 

Десет години по-рано

Идеята

Гена Събева, инициатор на Национална менторска програма за жени предприемачи в България и Арена на дамския бизнес и ментор:

Идеята ми за менторската програма беше да намеря смисъла на това да членуваш в Бизнес Лейди Клуб

 

Идеята ми е от преди десетина години. Тръгна от председателството ми в Бизнес Лейди Клуб по онова време. Като председател на Бизнес Лейди Клуб – Женско предприемачество тогава аз организирах срещи и различни събития и виждах кое им е интересно на жените и кое не. В същото време аз лично исках да се обградя с едни специални жени, да вирея в среда, която да ме стимулира, защото аз напълно разбирам колко важна е средата. Но виждах, че в Бизнес Лейди не се случваше така, както аз го виждах.

По това време по линия на Бизнес Лейди Клуб беше организирана лекция в столично училище. Отзоваха се седем – осем жени веднага. Усетих смисъла в това и видях, че и другите жени имат голям интерес към това да споделят знания и опит. И си казах – очевидно жените искат това. И на мен ми хареса.

След това минаха пет години, но тази инициатива остана еднократна. Аз продължавах да мисля по своята идея за нещо различно, което да обедини специални жени. Исках да правим нещо заедно.

Мислейки си за всичко това, се сетих отново за училището и си казах – ето това е, разковничето е в менторска програма, трябва да направя някаква оригинална менторска програма. Казах си, че, за да направя нещо смислено, трябва да срещна жените, които искат да правят бизнес и тези, които вече имат собствен бизнес. (Междувременно, след като бях проверила всички женски клубове, участвах в менторска програма „Одисей“ на Лейдис форум, която беше едно към едно- ментор и наставляван. Не ми беше много интересно, но беше опит.)

В началото не бях наясно как точно да изглежда моята менторска програма. Първоначалната ми идея беше: излизат жените ментори, презентират се и отсреща някой ги избира за свой ментор; който какъвто капацитет има, толкова до поеме. Като цяло тази идея ми се въртя в главата, но не я бях споделяла с никой, а ми се иска с някой да я обсъждам.“

 

Четири години по-рано

(Не)случайна среща 

 

Гена Събева:

Аз й казах: „Аз съм готова.“ И тя ми отвърна: „И аз. Давай да действаме.“

 

„Така се случи, че Биляна Тончева ме покани на рожден ден. Отидох сама. Имаше много познати хора, но и много непознати. На масата, на която бях, стоях до Виктория, която тогава не познавах. Запознахме се и се разговорихме – тя с какво се занимава, аз с какво се занимавам. И й казах, че ми се иска да правя менторска програма. Тогава тя ми каза: „Ако ти направиш менторска програма, аз съм готова.“. Аз й казах: „Аз съм готова.“ И тя ми отвърна: „И аз. Давай да действаме.“.“

 

Виктория Караабова-Стоянова:

Предложението на Гена дойде точно в подходящия момент за мен

 

„Предложението на Гена дойде точно в подходящия момент за мен. Аз отдавна търсех такъв тип провокация за себе си, защото над 20 години организирам и ръководя медия и платформа, свързана с предприемачеството, а като жена и като майка на три дъщери винаги ме е вълнувала темата за самостоятелността и личностното израстване на жените. И това е видно и от моята активност в НПО сектора, през Зонта. И някак предложението за създаване на менторска програма за жени предприемачи свързва и двата мои фокуса, за което благодаря изключително много на Гена, че тя се появи точно в подходящия момент за осмисли тази идея, към която дълго време съм вървяла.“

И ето че идеята вече придобива реални измерения. Първата Менторска програма събира 8 дами ментори, част от Бизнес Лейди Клуб. Всеки ментор си има своя група, като един път месечно всички се срещат заедно, за да се опознаят и да придобият повече знания от другите ментори.

Гена Събева:  „Но това беше огромна работа и много ангажиращо и натоварващо. Аз прецених, че съм инвестирала над сто часа и си казах – че за това време и участниците са получили само сто часа от мен, тоест не е много ефективно. И реших малко да го „индустриализирам“. Казах си защо тези участнички не са общо, а ние менторите да сме много и всеки от участниците да има възможност да види и другите в действие.“

В първото издание на Менторската програма, по идея на Гена Събева се ражда и Арена на дамския бизнес.

Гена Събева: „В следствие на моята лична менторска програма, в моята група, се роди Арена на дамския бизнес. Аз още тогава знаех, че трябва да имаме някакъв резултат, нещо като дипломиране, нещо като завършване. Тогава реших да дам роля на всяка една от жените в моята програма и да я видя в действие. И не само аз да я видя, но и тя самата да се види какво може. Първоначално идеята беше за събитие тип уъркшоп в Огняново и цял месец работихме. В един момент се оказа, че не може да се случи там и решихме да е тук в София и това, което са учили през тези шест месеца да го покажат на сцената. Споделихме идеята и на другите ментори и групи и се получи. И всичко това се получи естествено в желанието ми да направя смислени неща, да дам съдържание на клубната дейност.

След Арената Виктория каза: „Това е нещо велико, няма подобно на пазара. Предлагам ти да го оформим и структурираме.“ Така се роди идеята за всички други активности, създадохме в подкрепа на всичко това Предприемачи БГ, Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“, Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП, който към днешна дата е основен организатор на Менторската програма.“

Виктория Караабова-Стоянова: „Защо продължихме да го правим? Защото, на първо място, и в Гена, и в мен не престава и не угасва идеята, че правим нещо със смисъл, правим нещо с потенциал, правим нещо нужно. И това от година на година става все по-ясно. Въпреки многобройните формати, които се предлагат, било то менторски програми, академии, курсове за личностно израстване и т.н., аз смея да твърдя, че продуктът, който ние създадохме от колаборацията си заедно и привличайки изключителните жени, менторите в програмата – утвърдени специалисти в своята област, вдъхновяващи жени, силни и знаещи какво искат, привлича все повече и повече дами. Което доказва, че ако едно нещо е правилното, точното и нужното, винаги хората му дават своето доверие.

Това, което ни отличава и ни прави успешни е, че жените чувстват, че ние сме искрени в желанието си те да успеят. Колкото и да е странно, в днешно време има много хора, които се нуждаят от това да повярваш в тях, да им кажеш можеш, давай, направи го. Въпреки огромното количество уроци, курсове, гурута и т.н., си остава най-големият страх на всеки един от нас да не се провали. В Менторската програма им даваме им кураж. Но с основа. Ние не ги освобождаваме от идеята те да поемат отговорността за това, което ще направят. Тоест, ние ги мотивираме, но не ги зомбираме. Да няма невъзможни неща за хората, които са готови да поемат предизвикателствата и да платят цената. Това им даваме – баланса между позитивното, което да те накара да направиш първата крачка и лекия скепсис, който да ти даде необходимата доза реализъм, за да не те откаже, но да можеш да прецениш ресурсите си.“

 

Специалните жени

Менторите

Гена Събева:

“МЕНТОРИТЕ се превърна в бранд, който тежи”

Фактът, че първата година бяхме 8 ментори, втората – 14, третата – 19, четвъртата – 23 означава, че аз изпълних точно това, което исках – да се обградя с уникални, готини жени .

В избора ми на ментори, освен вътрешното усещане, се придържам към това дамите да покриват най-много сфери от живота, защото най-важен е балансът, особено при жените: семейство, бизнес, да имаш време за почивка, за децата, да се развиваш, да учиш, да пътуваш. Важно е и всяка една от нас да е в различна бизнес област, да нямаме дублиране. Да са с добра репутация, да няма политическо оцветяване. Да са успешни жени в бизнеса, да са видели много, което означава, че дългогодишния опит, 20+, е с предимство. И разбира се, има го и вътрешното усещане за всяка една от тях.

Да, менторите са мой ангажимент, но как практикуваме. Аз съм ги избрала, споделям с Виктория, тя казва – да, ок, покани я; каня я на Съвет на менторите, на който да се запознае с нас и ние с нея, след което разговаряме, получаваме обратна връзка и ако каже да, я приобщаваме към каузата.

Всяка година ние лично каним дамите за ментори през новия сезон. Това, че си ментор една година, не означава, че задължително ще си ментор и през следващата. Ако за участници правим реклама, за ментори не правим никаква реклама. За да те поканим за ментор, това е изцяло лична, индивидуална покана. Освен че те допринасят за програмата, програмата допринася изключително много за менторите.

Ние дадохме статут на тези жени и Менторите се превърна в бранд, който тежи.

 

 

Виктория Стоянова

Предприемач с над 20 годишен опит в сферата на медийни, обществени, културологични и бизнес комуникации; опитен консултант с десетки успешни проекти в областта на политическия и търговски PR и реклама

“Аз постоянно уча от всяка от дамите в програмата вече четири години”

Това, на което уча жените, защото мисля, че ще им е полезно, е да могат да избират източниците, на които да вярват, тоест уча ги на критично мислене. В бизнеса доверието е много фундаментална величина. Аз ги уча, от моя опит, да проверяват една ситуация, да не се  хвърлят на сляпо, да разпознават, да разчитат знаците; да знаят, когато тръгват в една посока и залагат собствената си кожа, кой заслужава тяхното доверие.

Уча ги да създават около себе си новини, които да са добре приети от обществото, как да пишат съответните послания (не в рекламния смисъл на думата, а в смисъл да разказват за себе си; всеки предприемач има интересна история); как да организират себе си като бранд в публичното си присъствие или по друг начин казано – да се грижат за репутацията си. Репутацията днес няма нищо общо с 20 век, когато и да направиш най-голямата глупост, почти никой не разбираше за нея. Днес с дигиталната епоха почти няма нещо, което да остане скрито, дори и да искаш. Аз им давам моята рецепта: Прави така, дръж се така, говори така сякаш постоянно си на запис и пред камера. Тоест да си дадат сметка какъв е техният публичен образ, питайки себе си къде искат да отидат.

Но от Менторската програма и си взимам много и щедро. Има една максима, с която се шегуваме в моя екип: „Талантливият копира, геният краде.“ Та аз си „открадвам“ всяка година много смелост, вдъхновение, пример, кураж, ентусиазъм от всички жени – като започнеш от менторите и стигнеш до най-младата и съвсем стартираща участничка. Аз постоянно уча от всяка от дамите в програмата вече четири години. И от тази, която е на 18 и тепърва започва, от нейния ентусиазъм, от тази, която вече е преминала средната възраст, но въпреки това вярва в потенциала на идеите си. Защото предприемачеството, в крайна сметка, е доста самотно занимание – страховете, кризите, паданията сам си ги преживяваш. Но когато виждаш, че другите се справят, куражът и ентусиазмът идват.

 

Теодора Михайлова-Дишлиева
Съдружник в „Инфотел 2000“ ООД. Инвеститор и собственик на хотелски комплекс

“В дамите в Менторската програма виждам себе си във времето, когато стартирах собствен бизнес”

 

Благодаря за вниманието и доверието от страна на Гена, че ми даде възможността да стана част от преживяването да си ментор още от първия сезон на програмата. Гена е човекът, които ни събра, създаде и разви идеята, а Вики организира и сплотява всички ни около идеята.

Моята мотивация е да дам моя опит, знания, присъствие като стимул за успех както в професионален, така и в личен план. Да разкажа и за моите грешки, съмнения, опити да се откажа, как всичко може да изглежда по-лесно с човек, който ще те подкрепи и даде нови сили да продължиш напред.
Харесвам борбените дами, които искат да бъдат успешни в собствения си бизнес и в същото време жени с класа.

Темите, които ще презентирам в Менторската програма са: „Подготовка за преговори с потенциални партньори и важни клиенти. Продажбени техники в преговорите“ и „Как решаваме кризисни ситуации“.

Какво си „вземам“ от Менторската програма? Да дадеш нещо на другите, а в случая на дами, в които виждам себе си във времето, когато стартирах собствен бизнес. Общуването, срещата с нови хора, уча постоянно от всички, с които се срещам, нови контакти, нови идеи за бизнес и т. н.

 

Ценка Божилова

Утвърден професионалист с над 30-годишен опит в сферата на застраховането и оценяването. Управляващ партньор на „Адванс Експертни Оценки“

„Особено  е приятно да се констатира развитието на участничките във всяка една от програмите“

Участвам в Менторската програма от 2022 година, през 2024 година за трети път ще се включа. Приех поканата на Гена Събева, защото високо ценя усилията на хора, които искат да започнат работа по свой проект и да осъществяват мечтите си. Смятам, че с професионалните знания и насоки, които мога да им дам по време на програмата, ще им помогна по-добре да структурират финансовата страна на намеренията си.

Всяка бизнес дейност е свързана с управлението на активи – без значение дали материални, нематериални или човешки ресурси. Моята професионална реализация е в сферата на експертното оценяване – активи и бизнес. През цялото време на една бизнес активност: начало, развитие и продажба/ликвидация на бизнеса, предприемачът трябва да има ясна представа с какво разполага и какво постига. На практика това са набор от познания, които позволяват на бизнеса да управлява активите си по-добре и да търси ефективност в дейността си. Разбира се, това е в сила когато става дума за бизнес ориентирани процеси. При социалните дейност, към които програмата също е ориентирана, целите са други, но винаги е добре да се знае как да управляваме парите и другите си активи.

Освен, разбира се, възможността да споделям своите знания и опит с хора, които биха имали нужда да научат повече относно ролята на оценяването в бизнеса, важни за мен са още две неща: възможността да контактувам с отдадени на идеята дами – ментори, които се стремят винаги да дадат най-доброто от своите знания и умения на хора, желаещи да започнат свой бизнес. Втората страна е възможността да се контактува с участничките в програмата и да се научават техните идеи, да се отговаря на въпросите им и да се търсят съвместни решения. Особено  е приятно да се констатира развитието на участничките във всяка една от програмите – от намерения в началото, някои стигат до конкретна реализация и то доста бързо. Възможността да споделяме техния ентусиазъм и успех също е нещо, което си „взимаме“ от програмата, защото положителното развитие около нас е стимул и за самите нас!

 

Петя Белелиева

Адвокат с над 25 години опит, специализирала в областта на корпоративното, търговско и данъчно право, както и в гражданския процес. С особен интерес към правните спорове, свързани с данъчни и търговски казуси

„За мен остава удовлетворението, че хората, които искат да развиват бизнес, са приели необходимостта от надграждане на своите компетенции“

Участвам в менторската програма от 2022 година като тази година ще е за трети път.  Приех предизвикателството с ясното съзнание, че притежавам достатъчно практичен опит, за да бъда полезна на тези, които имат желание да стартират или вече са стартирали собствен бизнес. В работата си срещам грешки, които могат да бъдат преодолени, при правилен подход.

Всеки бизнес е подчинен на правна рамка, съобразно законите държавата, в която се развива. Предвид професионалната ми квалификация, с опит повече от 25 години като адвокат и процесуален представител,  ще се опитам да мотивирам участниците в менторската програма, да придобият елементарна правна култура, която да им даде възможност, да преодоляват законово всички препятствия, както и да се научат да се доверяват на специалисти в съответната област. Интернет пространството не предоставя винаги достатъчно вярна информация и води до правни последици, които са свързани със загуба на парични средства.

От програмата за мен остава удовлетворението, че хората, които искат да развиват бизнес, са приели необходимостта от надграждане на своите компетенции, както и ми е изключително приятно да контактувам с нови, ентусиазирани дами, желаещи да постигнат успех. Всяка от участничките за мен би могла да бъде пример, заради желанието да постигне нещо. Самата идея е част от крайния успешен резултат.

 

Илона Станева

Директор Маркетинг и реклама във Fibank. С над 10 години опит в маркетинга във FMCG сектора. Носител на редица награди на Българската асоциация по маркетинг

„Чувствам се горда от общуването със сформиралата се общност на бъдещи лидери в бизнеса“

Създавайки програмата за подкрепа на жените в бизнеса Smart Lady, имахме една основна цел – да дадем не само финансов съвет и продукт, но и да идентифицираме и развием бизнес умения сред жените, с цел да придобият увереност, за да стартират и развиват свой бизнес. Така се оформи сътрудничеството между Smart Lady и Националната менторска програма за жени предприемачи. Намирайки идеалният партньор в лицето на програмата, след няколко сесии, осъзнах че мой дълг е да споделя опит, знания и умения. Дамите, участнички в предходното издание на менторската програма, както и самите ментори ме вдъхновиха и провокираха. И така анализирайки нуждите на аудиторията и вдъхновена от общността надграждам участието си като ментор и тази година.

Всички проучвания, които правих през годините показаха, че жените са отлични предприемачи, но им липсва самочувствие. Затова по-късно взимат решение за старт на самостоятелен бизнес или стартират бизнес по-предпазливо. Поради тази причина в предходното издание на менторската програма застъпих темата за самочувствието. В хода на програмата и след „Арена на дамският бизнес“, както и на база срещите със жени предприемачи, проведени съвместно със Smart Lady и Националната менторска програма, излезе на пръв план темата за „Устойчив бизнес и бизнес практики“. В хода на обучението си по „Устойчив бизнес мениджмънт“  в University of Cambridge, Institute for Sustainability Leadership една от най-важните практики на която държаха професорите ми беше споделяне на наученото, така че решението беше лесно.

Вдъхновение, увереност, идеи – срещайки се и общувайки с дами с мисия и ясни визия и желание за създаване и развиване на бизнеса си от идеята до успешната реализация, се чувствам горда от общуването със сформиралата се общност на бъдещи лидери в бизнеса.

 

Ирена Филипова-Маринова

Предприемач в сферата на онлайн търговията с повече от 10 години опит

„Мотивира ме идеята за обучение и комуникация с жени, които имат желание за развитие и възможността за контакт с други успешни жени“

Тази година ще съм ментор за първи път. Мотивира ме идеята за обучение и комуникация с жени, които имат желание за развитие в професионално отношение, както и възможността за контакт с други успешни жени в различни професионални области.

Имам богат опит в развитието на онлайн магазини в сферата на услугите и продуктите. Искам да споделя как всяка една от участничките може да има присъствие в онлайн пространството.

 

С всички ментори и специалисти в Национална менторска програма за жени предприемачи може да се запознаете на сайта на Менторите БГ.

 

Национална менторска програма за жени предприемачи 2024

Всеки последен петък, събота и неделя от януари до май нови знания и умения, интензивни практически занятия, индивидуален подход и отношение, допълнителни събития, нови запознанства и изграждане на мрежа от контакти

И на финала – създаване на бизнес план и представянето му пред инвеститори, партньори и потенциални клиенти по време на Арена на дамския бизнес на 8 юни 2024 г.

 

Национална менторска програма за жени предприемачи е част от дейността на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на който Гена Събева и Виктория Стоянова са съпредседатели. В поставените от Съвета цели са развитие на предприемачеството в България и в частност женското предприемачество и връзката образование – бизнес.

Менторската програма се реализира в партньорство с Предприемачи БГ, Менторите БГ, Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“, БТПП, Smart Lady, BPW България и др.  организации и институции.

Програмата е насочена към: стартиращи предприемачи – дами, които имат идея за бизнес и искат да я реализират, но нямат кураж, знания и опит; собственички на вече съществуващи бизнесив развитие, които се търсят подкрепа за да се справят с предизвикателствата с конкуренция, с пазарите, с налагането на бранда или с друг тип предприемачески казуси; дами в семейния бизнес, които търсят решение за личностното си израстване като предприемач – следващо поколение.

В Национална менторска програма за жени предприемачи 2024 очаквайте интересни и полезни теми. Откриващата е на Гена Събева и тя е „Балансът“.

Гена Събева: „Аз им разказвам в началото общо за всичко това, което те търсят, идеалното нещо. Показвам им колелото на живота, давам им референции към книги, които да прочетат по темата. Тази година ще добавя и уъркшоп по моята тема и той ще е „Графикът“ – как да си направиш графика, за да постигнеш баланс. Защото трябва да вземеш някакъв измерител и измерителят, който е еднакъв за всеки, това е времето. В момента в който вкараш нещо в графика, то ще се изпълни. Това е нещото, което аз правя много добре с моите тефтери; известна съм с моето звънче. Затова и във втората менторска програма ме кръстиха „Кралицата на времето“.“

Сред темите на менторите, които те са избрали според своите компетенции и опит в бизнеса, са свързани с финансовата грамотност, правната компетентност, търсенето и презентирането пред инвеститори и клиенти, преоподоляване на страховете и самочувствието, публичното позициониране и репутацията, търговските умения и справянето с фалита и много други.

Вдъхновете се за бизнес!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB