Гена Събева: Франчайзингът е успешен бизнес модел

Има различни варианти да започнеш собствен бизнес. Може да започнеш бизнес от нулата, да закупиш съществуващ вече такъв или… да избереш франчайз.

Какви са предимствата на франчайзинга?

📌 Бърз старт

📌 Ниска инвестиция

📌 Професионална подкрепа и развитие

Франчайзингът е специфично организиран бизнес. Но освен на франчайзодателя, който е собственик и се стреми да го разшири в оригиналните му форма, функция и структура, отговорността за бизнеса е и на франчайз партньорите – франчайзополучателите, които закупуват лицензите и правата за управление на бизнеса на определена локация, като пазят и работят за търговската марка и името.

Някои от най-популярните франчайзи по света са McDonald’s, Dunkin’ Donuts, OMW и други. Само в САЩ франчайзингът генерира продажби за над 1,5 трилиона долара годишно.

В България има много възможности за франчайзинг, но все още сме в самото начало и се учим. Сред добрите примери за работещи по този модел компании са куриерски фирми, заведения за хранене, парфюмерийни търговци, агенции за недвижими имоти и…

ВИТ-Борсата за матраци и Рематрак.

             

Как работи този модел; как избираш партньори и какви са предимствата на франчайзинга споделя Гена Събева, основател на франчайз бранда ВИТ-Борсата за матраци и на проекта за рециклиране на матраци Рематрак.

 

„Аз избрах франчайзинга, защото обичам да работя с партньори.

 

Първият опит на Гена Събева във франчайзинга е от 2006 година като франчайзополучател на немската марка Domisil. По-късно, вече познавайки тази структура, тя решава да създаде франчайз марката ВИТ-Борсата за матраци, която развива от 2009 година до днес.

Към днешна дата ВИТ-Борсата за матраци има 7 магазина в страната. Има и онлайн присъствие, но винаги стимулира своите клиенти да легнат, да пробват и да се консултират с експертния екип, за да изберат най-добрия за тях матрак.

Рематрак също би могъл да се развива на този принцип. Желанието на Гена Събева и екипът й е да стимулира хората да създадат първия пункт в тяхната община, където хората да предадат своите стари матраци, купувайки нови.

Франчайзингът е лиценз, който ти дава възможността да работиш под името на този, който те лицензира и по неговите правила. Което поражда договорени взаимоотношения, които трябва да спазваш. Този начин на бизнес изисква отговорности, но ти дава една изключителна възможност да стартираш собствен бизнес много по-бързо, много по-лесно и много по-евтино. Франчайзът идва с готов продукт, с готови договори, с готова възможност да започнеш да работиш веднага.

Франчайзът е вече работещ модел. Можеш да отидеш и да го видиш – какво прави, как работи; той се е доказал, не е нещо, с което тепърва да експериментираш, само трябва да го приложиш на територията. Но това не означава, че получаваш всичко и от тук нататък нищо не правиш. Отговорностите за популяризиране на марката, за търсене на клиенти и развиване на марката в съответния район е на франчайзополучателя. Колкото повече хора го познават в неговия регион, толкова повече бизнес ще има за всички страни.

Ролята на франчайзодателя е да държи марката, да доставя продуктите, да организира бизнеса и да облекчава работата на франчайзополучателя. В този бизнес модел и франчайзодателят, и франчайзополучателят развиват изнеса и печелят.

Към днешна дата никак не е лесно да наложиш един продукт. Вариантите са два: или да имаш гениална идея, или да влезеш във франчайз. Защото прозаичните идеи не биха събрали аудитория и понякога става така, че е много по-лесно да отидеш на работа на трудов договор, отколкото да направиш магазинче за хранителни стоки. Пазарът се промени и франчайзът става все по-актуален като възможност за бизнес. А възможности за франчайз има във всеки бранш.

За да се реализират тези възможности, трябва да се правят информационни кампании и продукти, които да стимулират хората. Държавата, в лицето на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и седни предприятия, би могла да създаде политики, с които да стимулира развитието на франчайзинга у нас. Банките също. Би могло да предложат специален продукт за хората, които искат да започнат собствен бизнес чрез франчайз, защото това е много по-сигурна инвестиция и дава по-голямо доверие. Бюрата по труда също са източник, който може да информира и предлага възможности за започване на франчайз бизнес.

 

Франчайзополучателят е проактивен, той е този, който ще търси, ще иска и ще знае, че клиентите не идват сами, те трябва да бъдат намерени

Франчайзингът е активен бизнес, не е пасивен доход

Идеалният франчайзополучател, като мой клиент, е човек, който ходи на работа и не е доволен от нея, иска да напусне и да има собствен бизнес, умее да продава, има желание да изгражда нещо свое, което може да остави в наследство; студенти и ученици, които сега завършват или се връщат от чужбина и искат да направят печеливша инвестиция. Това са моите партньори. За да ги открия, инициирам информационни кампании „Бизнес клас“ – онлайн и на живо, в които да информирам хората какво е бизнес и да им покажа като възможност и франчайзинга.

При избора на франчайз е добре да прецениш инвестицията и печалбата: за колко време ще се върне инвестицията, колко рентабилно е това. За ВИТ-Борсата за матраци цялата инвестиция е 20 000 лева и тя може да се върне само за няколко месеца, ако си добър търговец, проактивен и оправен.

Какви са ползите?

Като франчайзополучател на получаваш заплащане веднага; никой бизнес не започва да печели от първия ден, но създаваш добра инвестиция, която ще ти носи дивиденти, може да се унаследи или продаде.

Голяма част от хората нямат никаква идея какво да продават, а има много търговци на пазара, които имат продукти.

ВИТ-Борсата за матраци и Рематрак имаме готов продукт, който могат да вземат и да продават при изгладените вече условия. Ние ще им помогнем в избора на локация в техния град, ще ги запознаем със системата на работа, комуникацията с доставчици, договорните отношения, организирането на работния процес и т.н. Спестяваме време и пари. Непрекъснато организираме обучения за търговски практики и продуктови политики и срещи, в които споделяме добрите практики и се учим едни от други.

Когато сам стартираш нещо, работиш на принципа проба-грешка: опитваш, виждаш дали работи. А във франчайзинга този път вече е извървян и франчайзополучателят започва с готови, изградени модели. Огромен плюс е и това, че разчиташ винаги и по всяко време на експерти, които могат да ти съдействат във всеки един момент и ситуация.

Франчайзингът е форма на развитие

Предизвикателство, което развива личността и бизнеса

За да станеш франчайз на ВИТ-Борсата за матраци и/или Рематрак са нужни желание, отговорност и доверие. От тук до отварянето на обекта са необходими от един от един до три месеца. Кои са стъпките за отваряне на нов обект:

 1. Подписване на франчайз договора
 2. Продуктово обучение на търговеца, минимум 7 дни в обектите ни в София
 3. Взимане на размери за брандиране на витрините
 4. Изготвяне на схема за разпределение на мострите
 5. Поръчка на мостри от всички марки матраци
 6. Поръчка на аксесоари – възглавници и протектори
 7. Съдействие с придобиване на пoстерминал от партньорите ни
 8. Създаване на банков профил
 9. Рекламен сет: брандирани папки, химикалки, тениски, визитки
 10. Качване на обекта в сайта на vit.bg, създаване на фейсбук страница, гугъл локация и изготвяне на дебютна реклама за предстоящо отваряне на магазина
 11. Организация по откриване на обект ВИТ-Борсата за матраци.

 

Ако искате да започнете собствен бизнес, доверявайки се на франчайз бранда ВИТ-Борсата за матраци и Рематрак, свържене се с мен, Гена Събева.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG