Теодора Неделчева за Бизнес пътеки: Медитация, посяване на идеи и подхранваща среда

Тя е творец, жена, търсеща себе си и слушаща другите; майка на четири деца и собственик на бизнес. След дълъг път и разнообразни „дестинации“ в него, стига до  днешната – Social Station Club, споделено място за работа, срещи, събития. Но не спира до тук. След създадените вече две локации в София, в плановете й са още в столицата и в други градове, а един ден и извън България.

Имам мечта и Social Station Club е стъпка към нея.“, казва Теодора Неделчева.

Да мечтае така смело и да не се страхува да реализира мечтите си се учи в движение. Помагат й и срещите с различни хора по време на Бизнес пътеки, които Гена Събева организира преди повече от 8 години и продължават и днес.

За походите до Боянския водопад, съчетани с разговори за бизнес, Теодора разбира случайно, но в подходящия за нея момент, в който иска промяна, търси контакти и възможности. След като отива първия път, без да познава никого от групата, продължава да ходи в планината всеки четвъртък.

Този формат на ходене, слушане и говорене е, първо, един вид медитация, второ – безценно посяване на идеи, когато човек е отворен обаче за това. Това, че си повярвах, че мога да направя нещо е благодарение на тази подхранваща среда.“, споделя тя.

Аз по хюман дизайн съм прожектор. А прожекторът е по-различен тип от масовата част от хората, който има нужда от подходяща среда, за да разцъфне. Аз намерих там място, където да разцъфна.“, допълва Теодора.

Теодора Неделчева е завършила художествено училище, а след това ландшафтна архитектура. По време на дългия период на майчинство практикува и води часове по йога. В един момент личният й живот се преобръща, а с него и професионалният.

Започва с мрежов маркетинг. Това е първата й стъпка в бизнеса. До този момент Теодора е страничен наблюдател, не активен участник в семейния бизнес тогава, и от вън вижда само негативите.

Мрежовият маркетинг ми помогна да си създам контакти, да събудя себе си, да се отворя. И точно в този период открих походите. Докато ходех, смених няколко пъти фокуса си. Създадох YouTube канал, в който правех интервюта. След това, благодарение на Дарина и на другите от Бизнес пътеки се насочих към хюман дизайн в Тик Ток. Повече от година – две само това правех – развивах канала, правех консултации, помагах на хора“, разказва Теодора.

Като следваща стъпка, обединявайки знанията си в хюман дизайна и опита си като родител на четири деца, тя издава книга, своеобразен наръчник за родители.

Успоредно с това обаче идва й идеята й за създаване на свой собствен бизнес. И Бизнес пътеки й помагат именно в това да разбере идеята за собствен бизнес, какво е собствен бизнес, какво се изисква, да подобри финансовата си култура.

Защото, въпреки че съм наблюдавала, не съм вниквала в дълбочина. Затова аз всеки път отивах отворена да научавам нови неща. Слушах и попивах, дори много често си водих записки. Всички тези вдъхновяващи хора, споделящи всеки през какво е минал, енергията, която носят и опитът им за мен са безценни.“, споделя Теодора

По време на походите по-скоро събирах информация. Аз не съм от хората, които много питат, а по-скоро съм слушател и наблюдател, взимам си отвсякъде по нещо и си правя моята картинка. Тоест, за да събера смелост и да повярвам, че аз мога да направя бизнес, отне време. Да определя каква ми е идеята, какви ще са ми клиентите, какво искам да направя, да намеря бизнес партньорката ми… – това са много неща, върху които работех всеки ден. Бизнес пътеките ми даваха цялото това нещо като информация, като опит, защото аз нямах опит в бизнеса, и смелостта да се потопя“, разказва тя.

И така слушайки, черпейки, работейки мълчаливо, но упорито, в един зимен ден, след като е говорила винаги за хюман дизайн, изведнъж Теодора съобщава на групата по време на прехода до Боянското езеро, че ще прави coworking space.

Беше им странно, но никой не ми е казал „поредното нещо“; всички много ми се зарадваха“, спомня си тя.

Теодора създава и развива Social Station Club заедно със съдружничката си – Диана Атанасова, с която се познават съвсем от скоро. Двете влагат женската си енергия, мечтите и визията си за нещо различно в това да създадат споделено пространство, където човек да се чувства като у дома си, където да има книги, хубаво кафе, да ти е приятно да бъдеш и да може да се използва за различни дейности.

Идеята дойде декември месец и през март вече имахме две помещения, които открихме май и юни“, казва тя. Двете локации на Social Station Club са в центъра и в ж.к. „Белите брези“.

Нашето място е специално с това, че е малко, уютно, бутиково и получаваш специално отношение. Получаваш едновременно високо ниво на обслужване като екстри, а се чувстваш като вкъщи. Опитваме се да избягаме от стандартния офис, от класическия офис, а да имаме по арт обстановка и преживяване.

Клиент ни е всеки, който си търси по-различно и спокойно място да поработи, хора с вкус към красивото, хора, които търсят по-различното отношение, по-различната обстановка, тоест не е за всеки, не е за масовия клиент.

Имаме богата програма за събития след работа. After work програмата стартирахме в началото като начин да привлечем клиенти, да се запознаят с нас. А в момента е запълнена с много интересни теми и едва откликваме на всички желаещи. Отворени към нови колаборации и отдаване на пространството за събития.“, представя в пълната му гама своя бизнес Теодора.

След години търсене на себе си и своя бизнес, преминавайки през различни образования и занимания, Теодора не само, че не съжалява за нито едно от тях и не го смята за изгубено време, но дори е благодарна, че са се случили, защото са я обогатили и всяко едно от тях й помага и сега. „В сегашния ми бизнес всичко това ми е полезно.“, категорична е тя.

Артистизмът на Теодора личи в пространствата на Social Station Club. Знанията й за ладшафтната архитектура оформят светогледа й и отношението към живота и хората всеки ден, към грижата за децата.

Йогата ми помага във всичко. Йогата не е само да се разтягаш. Йогата е начин на мислене, начин на дишане, въобще на възприемане на света, гледна точка, как аз реагирам.“, споделя Теодора.

Хюман дизайнът пък й помага първо да разбере себе си, а после и хората, с които общува ежедневно, да ги „отключва“ в комуникацията си с тях.

Хюман дизайнът ми даде информация за какво съм родена и как да вървя по моят път. И това е моят път – да комуникирам и да се срещам с хора и по този начин да намирам правилните колаборации. Защото аз не съм самостоятелен тип, затова и стартирах със съдружничка и работим в екип. Моята роля е да влизам в контакти и да водя посоката.“, казва Теодора.

На въпрос как постига баланс между семейство и бизнес, Теодора казва: чрез делегиране. Признава, че без делегиране на грижи и отговорности, всичко това би било останало в мечтите й. Въпреки малкото време, което прекарва с децата, държи да го има, да споделят и да ги въвлича в това, което прави. „Защото те ме познават мама преди и мама сега. Аз съм различна.“, казва Теодора и допълва: „Не е лесно, изисква се смелост. Има си цена, която трябва да се плати.“

След дългия път, който извървява от различните си занимания до желанието да има свой собствен бизнес и смелостта да го направи, след промените, които случва в живота си, така че да бъде съпруга и майка, но и да бъде щастлива, реализирайки своите мечти, Теодора не дава съвети на други жени, а им споделя своя начин да го постигне, а именно с поглед към края.

Аз винаги си представям края на живота ми, последните години от живота ми – как съм, къде съм, с кого съм, как се чувствам, така ли искам да бъде… Тези въпроси си зададох, когато променях живота си – Това ли искам? Не, това не е моят живот.

Жените са най-силните същества на планетата. Ние сме силния пол все пак. Ние можем да постигнем всичко. Бъдете смели! Всичко си заслужава. Стига да правиш това, което искаш не за другите, а за себе си. Това, което аз направих, го направих за себе си, защото аз го искам, защото аз така съм щастлива. Защото, ако не го бях направила, щях да съжалявам, че всичко е останало само в дневниците ми.“.

Интервю на Катина Стойчева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG