Съвет „Предприемачество и стартъп“ работи за устойчиво българско предприемачество

Гена Събева е съосновател и съпредседател, заедно с Виктория Караабова-Стоянова, на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП.

Съветът работи за развитието на устойчиво българско предприемачество, базиращо се на прилагането на нови бизнес модели (в т.ч. стартъп организациите) и добри практики, водещи до създаването на високоефективни бизнеси и продукти.

Съвместно с Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ и Предприемачи БГ, Съветът работи в три направления:

Жените в бизнеса

Образование

Бизнес

СПС реализира инициативите си в партньорство и с подкрепата на други организации и институции в изпълнение на своите цели, а именно развитие на бизнес средата в България и в частност женското предприемачество, популяризиране на добрите примери в бизнеса и подкрепа на образованието чрез засилване на преките контакти с бизнеса чрез менторство, участие на предприемачи и мениджъри в учебната програма на училища и университети и др.

 

1. Жените в бизнеса

 

В направление „Жените в бизнеса“ Съвет „Предприемачество и стартъп“, съвместно с Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ и Предприемачи БГ реализира успешно

Национална менторска програма за жени предприемачи,

насочена към жени на всякаква възраст, които искат да стартират собствен бизнес, жени предприемачи, които искат да надградят опита си и да развият мрежа от контакти и жени от средния и висш мениджмънт, които са в ролята на предприемачи в организацията. 2023/2024 година се провежда четвъртото издание, в което дамите ментори ще преведат участничките по пътят от техните мечти до реалния собствен бизнес.

Програмата завършва с единствения по рода си форум за женско предприемачество у нас

Арена на дамския бизнес.

На 8 юни 2024 година на сцената ще застанат най-смелите дами, за да представят своята идея за бизнес или вече реализиран бизнес, за да намерят подкрепа, партньорство, финансиране. Компетентно жури ще оцени най-добрите от тях.

След три успешни издания на Националната менторска програма за жени предприемачи и Арена на дамския бизнес естествено се формира

Дамска бизнес общност,

която обединява предприемчиви дами, собственици на частен бизнес, както и оглавяващи предприемачески проекти или утвърдени професионалисти в корпоративния, административния и НПО сектор. Тя позволява свързването и обмяната на информация, опит, съвети и контакти, които членовете на общността свободно обменят помежду си.

Дамска бизнес общност се развива в цялата страна в партньорство със Smart Lady – програма, специално насочена към жените предприемачи и управители на бизнес в България, и международната мрежа от бизнес дами, жени професионалисти и лидери – Business and Professional Women (BPW) България.

 

3. Образование

Една от целите на Съвет „Предприемачество и стартъп“ е подобряване на връзката образование – бизнес, насърчаване на бизнеса и образованието за съвместни дейности, които да обогатява знанията и уменията на младите хора, да ги въвежда в реалната бизнес среда, да ги мотивират и подкрепят да се развиват успешно в България, да подобряват икономическата среда и качеството на живот у нас.

В направление „Образование“  Съвет „Предприемачество и стартъп“, съвместно с Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ инициира първия по рода си форум за професионална ориентация

Какъв да стана, когато порасна?“,

чието първо издание доказа нуждата от популяризация на новите и непознати и в същото време изчезващи, но нужни професии, нуждата от навременна информираност и професионална ориентация на учениците.

Второто издание на форума ще се проведе на 23 март 2024 година.

Събитието се реализира в партньорство със Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/, Проект „Дуално обучение в България“/GODUAL, РУО – София, Център за кариерно ориентиране и консултация – гр. София, Дамска бизнес общност, BPW България, Sofia Ring Mall и др.

Съвет „Предприемачество и стартъп“ и Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ реализират и

Програма за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство /УНСС/,

на база на която ще бъдат реализирани редица инициативи, насочени към стажантски програми, обучения, провеждане на „Бакалавърски“, „Магистърски“ и „Докторски“ програми и следдипломни квалификационни курсове, менторски програми и др. Програмата дава възможности за работа, надграждащи практическите умения обучения, подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение, участия в събития и други активности с фокус бизнес развитие и стимулиране на развитието на младежко, студентско и стартъп предприемачество.

 

3. Бизнес

Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП е съорганизатор на

Борд Проектно финансиране.

Целта на инициативата е да подкрепи проекти на МСП като ги консултира за подходящото за конкретния проект финансиране – банково финансиране, рисково финансиране, финансиране чрез Beam сегмента на БФБ, безвъзмездна помощ от европейски програми или друг вид хибридно финансиране и впоследствие ги свърже със съответните финансиращи институции и инвеститори.

Борд за проектно финансиране се реализира в партньорство с Kreston BulMar, Инвестър Рилейшънс Сървисис, Агенция за инвестиции в строителството и Creditland и др.

Последната за година сесия за подбор на инвестиционни проекти ще се проведе на 3 ноември.

Сред другите инициативи на Съвета в направление Бизнес са два форума със съпътстващи изложения, които предстоят през 2024 година:

Гласът на фабрикантите. ЕКСПО за индустриалци

и

Франчайз  ЕКСПО.

“Гласът на фабрикантите. ЕКСПО за индустриалци” има за цел да обедини българската индустрия, да фокусира вниманието върху значими теми, общи за различните сектори, да създаде възможност за полезни връзки и партньорства, споделяне на опита на утвърдени фабриканти и мотивация за развитие на млади предприемачи.

“Франчайз Експо” е събитие, съчетаващо изложение на франчайз компании и програма с фокусирани лекции, дискусии, обучения. Инициативата дава възможност на франчайз компаниите да се популяризират и намерят франчайзполучатели, нови партньори и възможности за своя бизнес и възможности за собствен бизнес на хората, които искат да започнат такъм.

 

Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП е отворен за добри идеи и ползотворни партньорства с хора, организации и институции. Ако желаете да работим заедно в посока развитие на бизнес средата, стимулиране и подкрепа на жените предприемачи, подпомагане на старпъти и мотивиране на младите хора да се развиват успешно в България, свържете се с нас.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG