Развиване на бизнеса и следдипломна квалификация са в плановете на Гена Събева за 2024 година

Гена Събева: „Фокусът ми през 2023-та година бе върху бизнеса. Не знам дали така изглежда отстрани. Ако питате моя мъж, той ще каже, че се занимавам само с обществената си дейност, свързана с жените, но, гледайки резултатите, мога да отчета изключителен ръст в семейния ни бизнес, свързан с управление на проекти в индустриалното строителство и сериозен напредък в структурирането на ВИТ – Борсата за матраци.“

В първите дни на 2024-та година Гена Събева прави бърза равносметка за изминалата година: с какво надгради в бизнеса и в обществената си дейност, с какво обогати себе си, остави ли нещо несвършено от 2023-та и какво предстои през 2024-та година.

 

С какво надгради в бизнеса през 2023-та и какво предстои през 2024-та

Откакто аз съм се захванала със семейния бизнес, от вече седем – осем години, всяка година имаме ръст; преди това Илия самостоятелно го движеше. От 2023-та година вече делегираме и на децата, започнахме прехвърляне на собственост на фирмите към децата. Това за мен е много важно. За 2024-та предвиждаме да сключваме партньорства, да отворим „Събеви груп“ за нов, специфичен начин на работа. Тъй като обектите ни стават повече, отколкото можем да поемем в този състав, в който сме, ще търсим партньорства с професионалисти в цялата страна, основно строителни инженери, но и архитектурни бюра и професионалисти в бранша.

Относно ВИТ – Борсата за матраци, аз съм изключително доволна какво свърших и как погледнах а бизнеса по съвсем друг начин.

През 2023-та работих с консултантска фирма, на база на което изградихме стабилна структура, която вече сме готови да мащабираме. Видях, че 32 години съм работила в бизнеса на база опит-грешка, без проект, ако сравнявам със строителството – строя нещо, построявам го, духа вятър събаря го и аз пак започвам. Така години наред се чудех защо не мога да направя този ръст, който ми се иска и сега, работейки една година с консултантската фирма, осъзнавам смисъла. Приятели ме питат как е, има ли финансово изражение това. Тази година промяна чисто финансово няма, но сравнявайки го отново със строителството е като да строя основи под земята – изграждам основа, която не се вижда, но тя поставя основа на това, което ще се построи по-нагоре. Затова в това изцяло се бях съсредоточила.

През 2024-та предстои всичко това, което постигнахме през изминалата година, да го сложим на пазара, да покрием територията с обекти за продажба на матраци и поставянето ни на пазара за растеж (beam) проекта на Биоком, свързан с рециклирането на матраци и производство на репрен. Във връзка с това също работя с екип от професионалисти, консултанти на beam пазара.

 

С какво разшири обществената си дейност и с какви ангажименти влиза в новата година

Новото през 2023-та, но и не толкова ново, бе връзката на бизнеса с училища и университети.

Идеята за магистърска програма с някой университет отдавна ми стои в главата, но ето че тази година намерихме правилните хора, правилната форма и тя се казва следдипломна квалификация към УНСС. Програмата за „Приложно предприемачество“ е напълно готова, очакваме официалното й обявяване в следващите дни на януари, когато ще започне и записването, а самата тя ще стартира през октомври 2024-та, когато е началото на новата учебна година и ще завърши с дипломиране през март 2025-та.

Програмата е изцяло практично насочена. Лектори ще бъдат преподаватели от УНСС и хора от бизнеса, постигнали забележителни резултати. Аз лично смятам да изкарам тази програма.

Изключително удоволствие беше за мен да работя по тази програма, да мисля по всички стъпки. Програмата е много интересно структурирана. Първият месец е обща за всички, а от втория, в зависимост от това какви хора са се записали, ще се работи по различни направления, ориентирани към три групи – хора, които предстои да започнат бизнес или са започнали съвсем скоро, хора, които вече имат собствен бизнес, но са в застой и срещат трудности и хора, които са развили своя бизнес, но не могат да контролират този растеж. За мен беше голямо предизвикателство и много интересно да работя в тази посока.

През 2023-та година започнахме и нови проекти, свързани с училищата, които ще продължат и през 2024-та година.

Единият от тях е Форум за професионална ориентация „Какъв да стана, когато порасна?“, чието дебютно издание беше на Благовещение и по традиция ще продължи да се организира около този празник. През тази година, форумът ще се проведе на 23 март, като отново домакин ще бъде София Ринг мол. Целта е жени да представят професиите си, да застанат зад щанд на професията си.

Смятам, че това е изключително отговорно поведение към следващото поколение. Защото всичко все казват „няма хора, няма хора“, но никой нищо не иска да направи, а иска да вземе готови хора. А това е процес, в който, бизнесът трябва да се включи много ангажирано. Ако не създаде среда, хората отиват да работят в чужди компании.

Друго нещо, което направихме през изминалата година, съвместно – Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“, Асоциация на интериорните дизайнери в България, УНСС и МВБУ, е иновацията „Дизайн на бизнеса“, която има за задача да запознае учениците от 11 клас с възможностите и отговорностите на собствения бизнес и да им даде примери за реализация. Това би било добра основа за работата ни в посока засилване на връзката образование и бизнес, бизнесът да влезе в училище, учениците да дойдат при бизнеса и това да е регламентирано.

В обществената си дейност през 2023-та отчитам и активната ми подкрепа към Сдружение на българските търговци.

 

Какво направи за себе си и за личностното си усъвършенстване 

Стъпих в една нова сфера за мен – капиталови пазари. Научих много, покрай Даниела Пеева, за тези капиталови пазар, научих много за пазара за растеж и това, че лансирахме платформата Пейшънт кепитъл за мен е огромно удовлетворение. Това е първа стъпка в една посока, в която аз работя отдавна, но досега само в главата ми. Така както Менторската програма за жени предприемачи се роди, след като срещнах Виктория, така Пейшънт кепитъл е резултат на мое търсене и срещата ми с Даниела.

Капиталовите пазари за мен са следващо ниво на бизнес, следваща стъпка.

 

Остана ли нещо несвършено от 2023-та година

Да, остана.

Имам едно перо, казва се Инвестиции. Платформата Пейшънт кепитъл е за социално отговорни проекти и такива с измерима социална значимост. Но за мен винаги най-голям интерес са представлявали имотите и инвестициите в строителството, така че аз ще работя в тази посока. Имах няколко проекта, които обаче по административни причини не успяха да се реализират 2023-та година, може би 2024-та ще е тяхната.

Несвършени останаха също смяната в Управителния съвет на Агенция за инвестиции в строителството и даването на повече активност на това НПО, което цели да помага на инвеститорите и да се бори за това да се опростят сложните административни тежести, които един инвеститор среща по пътя си. И въобще да се даде гледната точка за инвестиции и строителство, защото тя обикновено се търси от брокерите, а аз не смятам, че брокерите са хората, които могат да говорят за инвестиции.

Нереализирано остана и „Франчайз EXPO”. Много ми се искаше да го организираме, то е в програмата на Съвет „Предприемачество и стартъп“, но не се случи.

 

Кои са първите ангажименти, записани в графика за 2024-та

Първото нещо, което направих беше в първия работен ден да си взема новия паспорт и да си платя останали задължения.

Днес имам работни оперативки и среща с химик от БАН, Апостол Апостолов, с който в петък ще правим първите проби за производство на Репрен.

 

Пожеланието за 2024-та

„Давай това, което имаш, за да получиш това, което искаш.“

и

„Върви, гледай знаците и действай!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG