Мис Свят за Ивана е безценен опит и възможност да представи пред света своята кауза

Тя е само на 16, но вече е Мис Свят България. Печели престижния конкурс с увереност и със самочувствието, че знае какво иска – да бъде свободна в изборите в живота и независима жена. Това е и каузата, с която отлетя за Мумбай, Индия, където ще представи България на 71-то издание на най-големия и реномиран международен конкурс за красота в света – Мис Свят 2024.

Тя е Ивана Събева, дъщеря на Гена Събева.

Ученичката в 10-и клас на 2 СУ „Акад. Емилиян Станев”, която пребори 32 кандидатки от цялата страна и е най-младият участник, кандидатствал за международния форум, е и най-малкото от трите деца в семейство Събеви. Свободолюбието е в характера й, предприемачеството – в гените. Короната си извоюва сама. По пътя към този неин личен успех е водена от желанието да е на сцена, да се изявява, да докаже, че когато иска нещо силно, може да го постигне. И никой не я държи за ръка, съпътства я енергията и упоритостта.

Ивана, като всяко малко момиче, мечтаеше да е принцеса. А не са много местата, където ти дават възможност да имаш корона, да имаш красиви рокли. От малка търси сцената. Сама се записа на балет в детската градина. По-късно продължи с балета 8-9 години в школа. Но търсеше още и още изява. По време на пандемията каза, че ако няма къде да покаже това, което учи, няма желание да продължава с балета. На 15 изкара курс за модели и започна да търси всякакви възможности. Записа се на театър. Беше се абонирала за различни кастинги, беше модел за прически и гримове, какво ли не.“, разказва Гена Събева.

Като майка тя не я насърчава, но и не й пречи. Дава й свободата да избира и да поема отговорността за изборите си. А короната на Мис Свят България на главата на малката й дъщеря се оказва една от големите изненади.

Аз в началото много се съпротивлявах на тези й занимания и й казвах: Стига, Ивана, не се занимавай с тия неща. А тя каза: “До 18 години ще се занимавам с това, а след това ще правя бизнес.” И аз в един момент загубих представа какво прави.

Докато един ден ми се обади да ме покани на семеен обяд и ми каза: „Трябва нещо много важно да ти кажа“. Аз попитах лошо ли е, тя каза: Не, не е лошо, ти се успокой.

Не можех за обяд, разбрахме се да е вечерта. Беше понеделник. Аз се появявам в ресторанта, тя след 10 минути пристига с една роза. Изважда тефтер със записки и започва отдалече. А аз никак не обичам така, не съм от хората, които чакат твърде дълго да ми увъртат.

Най-накрая Ивана просто каза: „Аз съм Мис Свят България и трябва да замина за Индия.“

Загубих картина. Не знам дори дали въобще разбрах какво точно ми казва.

Всички тези Мис са твърде много, далеч съм от това, какво правят, защо участват… Изглеждало ми е малко несериозно. Но тя се беше подготвила за това. Извади таблета и ми показа: това е най-старият конкурс, за 71-ви път се провежда, това не е някаква измислица…“, раказва Гена Събева.

От срещата им, на която Ивана обявява на семейството си, че е новата Мис Свят България и ще представлява страната ни на световния конкурс, до заминаването й има едва три седмици. А ангажиментите и отговорностите са много.

Първата седмица все още всичко това не ми изглеждаше достоверно. Втората, след като я обявиха в медиите и я видях, започнах да вярвам.“

И ако не семейството, кой друг да я подкрепи.

Заедно подготвят презентацията й, оформят концепцията за каузата й, с която ще се яви на Мис Свят, снимки, видеа, цялостното й представяне, всичко необходимо.

За мен това бе стрес. Изведнъж трябваше да правя неща, които на са ми свойствени и които не са ми в графика. Но мисля, че се справихме за краткото време, което имахме.“, разказва Гена.

Но всички тези усилия имат смисъл. На дъщеря си тя казва:

Ивана, ти ще си една от малкото хора на тази възраст, които знаят каква им е каузата в живота, знаят каква им е силната страна, знаят талантите си, могат да се представят в една минута“.

Сега, когато е по-близо до тази непозната за нея индустрия, когато вижда обществената реакция на новината за Мис Свят България 2024, Гена Събева разбира, че очакванията на обществото са, че единственото, което е заложено е как изглеждаш външно.

А всъщност тук се казва „beauty with a purpose“, красотата с цел, тоест не самоцелната красота, а красотата в името на нещо. Тук каузата е водеща и това как, ако спечелиш и Мис Свят застане зад тебе, с твоята кауза ще промениш света.“

Какво отвежда Ивана до конкурса Мис Свят България и до короната?

Ивана е активна, не се притеснява, не се страхува, упорита е и знае как да отстоява себе си. Има ясна представа какво иска да се случи, фокусира се и го следва. Когато иска нещо, не можеш да й кажеш „не“. Има някаква велика увереност, смята Гена Събева.

Тя едва ли е търсила точно Мис Свят, тя просто търсеше подиум. Имаше случаи, в които са й потвърдили някакъв ангажимент, а после й отказват. Но тя не се отказваше. Отиваше и казваше: Вие ми потвърдихте, аз съм тук, похарчила съм 80 лева за прическа, поканила съм майка ми и баща ми, аз не мога да не участвам.“”

Макар и на 16 Ивана има своя опит. Работи за кратко различни неща, пътува сама и със семейството си по света. „Светът не й изглежда толкова страшен и враждебен и това също има значение.“

Помага й театърът, с който се занимава вече две години и който идва, по думите на Гена, навреме.

В първото си телевизионно интервю Ивана споменава, че училището ни е любимо, заради което си навлече и критични коментари.

Ивана ми казва: „Ние стоим в час и нищо не правим, трябва просто да слушаме. Не е интересно, а ние трябва да слушаме.“ Аз не знам какво да й отговоря, защото и на мен нещо, ако не ми е интересно и аз няма да го слушам, даже и да искам, да се насиля да го слушам, то преминава през мен и не го чувам. Поставям се на нейно място и се връщам във времето, когато аз бях ученичка и полагах старание нещо да влезе в главата ми, но това рядко се случваше. По-късно прочетох, че училището работи за едва 30% от хората. Моят мъж е такъв, за него информацията е безценен ресурс, той буквално я колекционира, той я обича. А мен това ме натоварва. Аз искам да видя само това, което ме интересува. Вероятно и тя е така.

Ивана може да не долюбва училището, но не спира да търси нови и нови възможности и да мисли за бизнес.

Не чака нещо да се случи просто ей така, проактивна е, като майка си. Знае, че трябва сама да се оправя. Не очаква родителите й да й купят кола, а сама събира пари, както е било с по-големите й брат и сестра. Намира си работа, но не се задържа дълго, не се вписва в характеристиките работник, защото търси независимост. Експериментира, вижда различни възможности, учи се за кратко време на много неща.

Сама изявява желание да се запише в Менторската програма за жени предприемачи и тази година го прави. Мотивира приятелите си да са активни, да са предприемчиви. Не приема песимизма на връстниците си и ги уверява, че има хиляди възможности за развитие. Не търпи възражения.

От тук нататък вероятно Ивана ще опита много неща. Това, което сега й носи удовлетворение е снимането на видеа и дигиталният маркетинг. Няколко пъти е била водеща на подкасти. Инициира бизнес проект, за който е намерила продуцент и вече има оборудвано за записване на подкасти и други формати студио. Ивана мотивира брат си да участва в този проект с помещение, което е част от една от залите за партита Контраст, които са неговия бизнес. На Арена на дамския бизнес на 8 юни тя ще представи тази своя идея и бизнес проект.

Ивана Събева ще представи България на световния конкурс Мис Свят на 9 март. Ще излезе със самочувствието не просто на красива жена, защото самата тя вярва, че всяко момиче е красиво, а със самочувствието, че знае какво иска и увереността, че ще го постигне.

От сцената на Мис Свят Ивана Събева ще призове младите жени по цял свят да са независими, да са предприемчиви и развиващи се, без да трябва да правят компромис със семейството, отглеждането на деца и  с ценностите си.

Най-ценното от това приключение е не короната, а безценният опит. От това, че сама решава, явява се и печели конкурса в България, че пътува сама и ще прекара три седмици в Идния с млади жени от цял свят и много нови предизвикателства, ще общува с различни култури, ще се сравнява, ще създаде дълготрайни контакти. А е само на 16.

Каквото и да се случи на финала, това ще е един безценен опит.“, казва Гена Събева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG