Менторската програма за жени предприемачи се превръща от национална в международна

На 5 юни 2024 г., в Интер Експо център, ще се проведе четвъртото издание на най-мащабния форум за женско предприемачество у нас „Арена на дамския бизнес“.

20 дами от 57-те участнички в Национална менторска програма за жени предприемачи, ще представят пред инвеститори, финансиращи институции, потенциални клиенти и партньори своите бизнес проекти, по които са работили през 6-те месеца на програмата. Седемчленно жури от изявени предприемачи ще отличи и награди най-добрите, а Първа инвестиционна банка, генерален спонсор на събитието, ще връчи грант от 10 000 лева за иновативен и устойчив бизнес, обяви на пресконхеренция в БТА Гена Събева, инициатор на Менторската програма и съпредседател на Съвет “Предприемачество и стартъп”.

Още за пресконхеренцията прочетете ТУК.

След три успешни издания, през 2021-ва, 2022-ра и 2023-та година, и поради засиления интерес към Арена на дамския бизнес, тази година организаторите предвиждат съпътстваща програма с презентации и лекции, ориентирани към обогатяване на предприемаческата култура, споделяне на опит, добри примери и възможности за бизнес.

И тази година форумът дава възможност на предприемчивите дами да изложат и продават продукти и услуги на своеобразното изложение. Щандовете ще бъдат разположени във фоайето на етаж 1 в конгресния център.

От тази година Менторската програма за жени предприемачи излезе извън ограниченията на „национална“ и сме щастливи да я обявим като международна. Благодарение на партньорството с UNHCR Bulgaria /Агенцията за бежанците на ООН/ в програмата участваха три дами, бежанки, всяка от които развива свой собствен бизнес в България: Сара Алкаф от Йемен, Сара Файзи от Афганистан и Елена Медведик от Украйна. От 2025 година броят на жените бежанки в Менторската програма ще бъде удвоен. Инициативата „отваря врати“ и за българки, работещи в чужбина, които искат да се върнат в България и да развиват собствен бизнес. Менторската програма ще им помогне да превърнат своите идеи в реални бизнес проекти и да намерят съмишленици, партньори и финансиране. Записването за Менторска програма 2025 ще започне на „Арена на дамския бизнес“ на 5 юни.

Випуск 2024 се отличи с участието на много млади, талантливи и амбициозни дами и техните иновативни и устойчиви бизнес проекти, отговарящи на нуждите на новите поколения и на новите дигитални условия и маркетингови стратегии за развитие на бизнеса. Най-младите участнички тази година са ученички на 16 и 18 години. Желанието им за развитие – както личностно и професионално, така и на Дамска бизнес общност, активното им участие в програмата и в организацията на „Арена на дамския бизнес“ станаха повод за формирането на ново направление, което да представлява дамите предприемачи на възраст от 16 до 29 години. Младежкото направление поема ангажимента и отговорността да предаде наученото от менторите на следващите поколения, да вдъхновява, мотивира и да бъде добрия пример за тийнейджърите.

Само шест месеца след официалното обявяване на формирането си, социалният акселератор Дамска бизнес общност се разрасна в цялата страна и вече има своите посланици в 6 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Дупница. Дамите посланици са проводник на добрите идеи и инициативи в подкрепа на развитие на женското предприемачество в България.

През настоящия сезон Дамска бизнес общност, в партньорство със Smart Lady, организира и поредица от срещи с предприемачи в Стара Загора, Пловдив, Габрово, Велико Търново. Събитията дадоха възможност за нови контакти и обмяна на идеи, обогатяване на предприемаческата културата в сферата на устойчивостта и предизвикателствата пред бизнеса.

Национална менторска програма за жени предприемачи и „Арена на дамския бизнес“ се организират от Съвет „Предприемачество и стартъп“ към Българската търговско-промишлена палата, Менторите БГ, Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“  и Дамска бизнес общност, с подкрепата на Fibank, BPW-България и др.

Съветът работи в три направления: бизнес, образование и развитие на предприемачеството и инициира редица събития, сътрудничества и програми. От ноември тази година стартира програмата „Приложно предприемачество“, която се реализира в партньорство с Института за следдипломна квалификация към УНСС. Програмата е отворена за записване и е ориентирана както към стартиращи предприемачи, така и към хора със собствен бизнес, които искат да го развиват, надграждат и да минат на следващо ниво. Следдипломната квалификация е с практическа насоченост, а лектори са изявени представители на бизнеса и авторитетни преподаватели от Университета за национално и световно стопанство.

Съвет „Предприемачество и стартъп“ работи  и с други висши и средни училища в страната, партнира с различни организации и институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG