Екатерина Дудина: Седмица след Арена на дамския бизнес аз вече имах визитките, сайта, трима клиенти

Екатерина Дудина е създател и главен консиерж на „2Ants.Agency“, freelander, freelancer, непоправим оптимист.

Дипломиран специалист е по „Бизнес администрация“ и „Маркетинг“, дипломант по „Право“ и специалист по SEO, SEM и CRO. 23 години трупа опит в административните и офис дейности, обслужване на клиенти, работа с институции.

През 2007 г. стартира първия проект за виртуален офис, в помощ на стартиращи и малки фирми – единствената фирма по това време в България, предлагаща изнесени офис услуги за бизнеса. 16 години по-късно – Executive concierge – комплексна услуга, обслужваща юридически и физически лица – услуги за управление начина на живот за фирми и техните служители.

Екатерина е участник в Национална менторска програма за жени предприемачи 2023 година. Проектът й бе класиран от журито само на няколко точки от третото място, но получи множество награди от ментори и партньори.

Днес Екатерина може да заяви категорично, че е независима, щастлива и по-добрата версия на себе си.

Как тя постигна това прочетете в интервюто:

Екатерина, как научи за Менторска програма за жени предприемачи и защо се записа?

Около 7-8 месеца преди да започне Менторската програма аз много усилено търсех всякакви такива общности, предприемачески курсове, хора, с които да се свързвам, защото исках да започна сама бизнес и имах нужда от подкрепяща общност. И понеже от години следях Гена (аз отдавна я познавам) – какво прави, как се развива, съвсем случайно видях снимка на „Арена на дамския бизнес“ и започнах да се интересувам от менторите, четях сайта mentorite.bg два – три месеца и се колебаех и накрая се записах.

Спомена, че познаваш Гена Събева години преди да се срещнете в Менторска програма за жени предприемачи и че във времето си проследявала нейната дейност, инициативи, развитие в бизнеса и обществената дейност. От къде е вашето познанство и какво те е провокирало да я следваш в социалните мрежи?

Познавам я отпреди може би 15 години. Аз работех във фирмата, която прави сайта й matraci.info. Тогава тя общуваше с моя съдружник, ръководещ проекта. Имаха доста конфликти и разминавания между това, което тя виждаше като визия и това, което той виждаше от другата страна и разбираше. Тогава толкова много се впечатлих от това как тя държи на това, което иска, колко е твърда и как не позволява да шикалкавят и да й пробутват разни неща. Двамата бяха коренно различни и нямаше как да продължат да работят заедно. Но на мен още тогава ми се искаше да говоря с тази жена, да разбера как го прави, как го постига – да е толкова силна, убедителна и твърда.

Оправда ли програмата очакванията ти?

О, да, категорично оправда очакванията ми! Точно това, което бяха написали, че ще ни поднесат, точно това получихме. Или поне аз.

Какво се промени за теб и бизнесът ти по време и след Менторската програма?

Аз задържах и не исках да започна сама бизнес, защото не бях сигурна, защото мислех – мислех и пишех какво искам да постигам, но не знаех как, нямах смелостта. И когато отидох в Менторската програма, разбрах, че от мислене няма смисъл. Тези жени много лекичко, много деликатно ме накараха да разбера, че ако не действам, нищо няма да се получи. Дадоха ми смелост и заряд, които ме накараха да направя първата стъпка да съм самостоятелна, да се отделя и да знам, че мога сама.

С какви нагласи излезе на Арена на дамския бизнес и промени ли нещо тази твоя изява?

На Арената излязох със страх, с колебание, но реших, че трябва да го направя, за да покажа, че съм разбрала за какво говореха тез дами шест месеца, на какво ни учиха. В началото беше ужасяващо, много страшно, много притеснително, защото ми беше първата поява пред публика. Когато излязох, вече не виждах нищо пред мен, но сякаш виждах пътя си, началото и непрекъснато си повтарях, че това е стартът за мен. И така и стана. Седмица след Арената аз вече имах визитките, аз вече имах сайта, аз вече имах дори трима клиенти.

Каква беше Екатерина Дудина преди Менторска програма за жени предприемачи 2023 и Арена на дамския бизнес и каква е след тях?

Много ме промени Арена на дамския бизнес. Не се срамувам вече от хората. Не се срамувам да говоря за бизнеса си. Не се срамувам да казвам какво мога, какво умея и да го отстоявам.

Екатерина беше невидима, беше тиха, срамежлива, притеснителна, неуверена. Много, много страхлива. Много зависима от мнението на останалите; непрекъснато чаках нечие мнение, за да мога да се чувствам добре.

След Менторската програма и след Арената вече съм независима, силна, уверена. Много различна.

Харесваш ли се такава?

Да. Харесвам се. И, знаете ли, и мъжът ми ме харесва.

Преди четири години, когато се разделихме със съдружника ми, аз започнах да оставам без клиенти и без работа. В продължение на четири години.  Започнах да потъвам, да се чувствам зависима, невидима и неполезна. Мъжът ми ми казваше, че преди 15 години съм била различна, а сега се депресирам.

И още през първия месец на Менторската програма – той сякаш ми беше огледало – аз се прибирах вдъхновена, разказвах му и започнах да виждам себе си като в огледало – той започна отново да се усмихва, по различен начин да се държи към мен, защото ме виждаше щастлива. Промени се и семейството ни покрай тая Менторска програма.

Кой е най-важният урок, който научи?

Че трябва да се действа. Без страх. Просто трябва да се действа. Както повтаряше една от менторките непрекъснато – фалирайте бързо и качествено, но действайте. Няма нужда от много мислене. Мисленето идва с първите крачки. Така поправяш и грешките си. Започваш, грешиш, но имаш ментори вече зад гърба си и е по-лесно.

Това е урокът – действие!

С края на Менторската програма и след финала на Арена на дамския бизнес идва ли и краят на отношенията ти с ментори и участници? Какво се случва с естествено сформиралата се дамска бизнес общност?

Не. Аз звъня. Аз се чувам с повечето от менторите, не се притеснявам да иска помощ или съвет. Но има и дами от менторите, които ме търсят, за да видят как напредвам. С някои от тях станах доста близка, намерих сродни души.„

И с участничките се чуваме, помагаме си който с каквото може.

Като част от Дамска бизнес общност какво би казала на всички жени, независимо дали имат собствен бизнес или не?

Да търсят начин да се събират в дамски общности, независимо дали са бизнес или не, където могат да се учат от по-смелите, от по-силните. Трябва да са независими. Да бъдат удовлетворени от това, което правят за себе си.

А пък ако може всички жени да имат собствен бизнес, това би било чудесно, защото това дава сила, дава самочувствие, дава увереност.

Интервю на Катина Стойчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG