Гена Събева пред ESGnews: Рециклирането на матраци вече е възможно и в България

Проектът Рематрак е една първа стъпка за последващо решение, генерално решение на това матраците да имат ясен път и цикъл в България. Това е ново не само за България и за Балканите, но изобщо за Европа. Твърде малко са местата с площадки за рециклиране на матраци, така че ние сме иновативни с нашия проект, който цели да събира матраци от населението и да им даде втори живот – за една малка част това е преглед, почистване, дезинфекциране и подготовка за вторична употреба, за друга – по-голямата част от старите матраци – разделянето им на съставните им части, като всяка от тях поема по своето направление за рециклиране и създаването на вторични продукти.

Освен това целим да мултиплицираме Рематрак – тоест такива площадки да се създадат и на други места в Българя и бихме могли да обучим Общини, които имат депа за едрогабаритни отпадъци  да правят това, което ние правим на нашата площадка в  Петърч. А също така на по-късен етап целта ни е и създаването на химичен завод, в който да превръщаме полиуретанът в полиол – химикал за производство на полиуретан.

Това казва в интервю за ESGnews Гена Събева – собственик на франчайз марката „ВИТ – Борсата за матраци“ и инициатор и основен двигател на иновативния за България проект за рециклиране на матраци „Рематрак“.

Повече за идеята и за възможностите за рециклиране на матраци в България, добрите примери в Европа и предизвикателствата пред мебелната индустрия прочетете в интервюто на Божидара Живкова с Гена Събева на следния линк: Гена Събева: Рециклирането на матраци вече е възможно и в България – ESG News

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG