Гена Събева откри първата среща на Дамска бизнес общност в Пловдив

Бизнесдамата Гена Събева, инициатор на Национална менторска програма за жени предприемачи в България и съпредседател на Съвет “Предприемачество и стартъп” към БТПП, приветства жените предприемачи в Пловдив.
“Надяваме се днес да поставим началото на едно активно и ползотворно сътрудничество с вас, бизнес дамите от Пловдив”, заяви Гена Събева при откриването на първа среща на социалния акселератор “Дамска бизнес общност” (ДБО) и Менторите БГ с жените предприемачи от Пловдив. Тя представи пред тях дейността на Съвета “Предприемачество и стартъп” към БТПП и Националната менторска програма, чието четвърто издание стартира в края на януари.
“Не е случайно, че нашето първо събитие извън София е точно тук. Пловдив освен, че е красив и проспериращ град е пример и по отношение на това, колко много успешни бизнеси се ръководят и развиват от дами. Това е една от нашите мисии – да показваме добрите примери и да подкрепяме връзките между лидерите”, каза Виктория Караабова – Стоянова съпредседател на Съвет “Предприемачество и стартъп” към БТПП.
На форума под надслов “Стани Смарт лейди. Устойчиви практики за успешен бизнес” бяха обсъдени и актуални теми и тенденции касаещи необходимостта от въвеждането на новите екологични и ESG стандарти (еnvironmental, social, and governance). Те се отнасят както към инвестирането, така и към оценката и потенциала на компаниите.
Модератор на дискусията бе Даниела Пеева, експерт ESG и председател на асоциацията на директорите за връзка с инвеститори на компаниите листвани на борсата. Тя подробно и на достъпен език запозна участниците с възможните предизвикателства очакващи компаниите при несъобразяване дейността им с регламентите.
Присъстващите на форума се обединиха около идеята, че почти няма да остане сектор или вид бизнес, на когото още през 2025 г. да не се наложи да обмисли решения и за преструктуриране на бъдещата си дейност. Въпрос на месеци е да стане абсолютно наложително както познаването, така и спазването на регламентите. Вече е жизнено важно и задължително за всеки, който иска да развива международни пазари или да търгува със суровини и материали не само да се съобрази, но и да прилага определени екологични, социални и управленски стандарти.
ESG инвеститорите вече искат да се уверят, че компаниите, които финансират, са отговорни пазители на околната среда, прилагат добри корпоративни практики и са ръководени от отговорни мениджъри.
На срещата официални гости бяха дамите от Изпълнитения съвет на Дамска бизнес общност, менторите Румяна Николова, Юлия Аткова, Силвия Василева, Теодора Дишлиева, Ценка Божилова, арх. Емилия Попова, както и представители на местната власт, медиите, финансисти от Първа инвестиционна банка и програмата Smart Lady, партньори и експерти.
С елегантен коктейл и много нови идеи и контакти завърши срещата в Пловдив. Следващото събитие на ДБО ще е на 13 март в Стара Загора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG