Гена Събева обяви инициативите на Съвет “Предприемачество и стартъп” и “ЗА добрите примери в бизнеса” за 2024 г.

Четвърто издание на Национална менторска програма за жени предприемачи, четвърти форум за женско предприемачество „Арена на дамския бизнес“ и следдипломна квалификация „Приложно предприемачество“ са ключови инициативи на Съвет „Предприемачество и стартъп“ и Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ за 2024 година.

През идната година предстоят още: второ издание на Форум за професионална ориентация „Какъв да стана, когато порасна“, „Гласът на фабриканта. EXPO за индустриалци“, „Франчайз EXPO“ и други събития с фокус образование, бизнес и женско предприемачество. Продължават сесиите за подбор на инвестиционни проекти за финансиране “Борд Проектно финансиране” и предстои развитие на иновацията, насочена към средните училища “Дизайн на бизнеса”.

Това посочи Гена Събева, съосновател на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП и на Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ на пресконференция на 10 ноември в БТА. Тя се включи онлайн от Италия, където бе на бизнес посещение на изложението за зелени икономики Ecomondo.

На събитието беше представена и Дамска бизнес общност – социален акселератор, подкрепящ развитието на женското предприемачество в България.

Това е първият в Европа социален акселератор за жени с предприемачески интерес. В него са добре дошли всички жени, които имат желание да развиват проекти, продукти, услуги, които искат да изграждат себе си като лидери, посочи по време на пресконференцията Виктория Караабова – Стоянова, съпредседател на Съвета “Предприемачество и стартъп” към БТПП.

Тя представи изпълнителния директор на общността – г-жа Росина Тодорова, част от състава на изпълнителния орган и партньори и направи отчет за изминалите три успешни издания на Менторската програма.

Четвъртото издание на Националната менторска програма за жени предприемачи ще се проведе от януари и ще завърши на 8 юни 2024 година с единствения и най-мащабен форум за женско предприемачество у нас „Арена на дамския бизнес“, където дамите, преминали през програмата ще имат възможността да представят своите бизнес проекти пред инвеститори и финансови институции. Ментори в четвъртото издание ще бъдат 21-а дами от бизнеса, а записванията за участие продължават до 20 януари.

Гена Събева анонсира и следдипломната квалификация „Приложно предприемачество“, която се реализира в партньорство с УНСС. Четиримесечната програма започна през март 2024- а и е насочена не към студенти, а към хора в бизнеса. Отворена е за всички, не само за жени, посочи Събева. Направления в програмата са: за стартиране на бизнес, за надграждане на бизнес и за постигане на високи пазарни цели, обясни тя.

В подкрепа на жените предприемачи продължава да бъде и програмата “Смарт лейди” на Първа инвестиционна банка, отбеляза Илона Станева, директор Маркетинг и реклама във Fibank и член на Изпълнителния съвет на “Дамската бизнес общност”.

Когато стартирахме “Смарт лейди” преди 5 години, нашата мисия беше да създадем не само инвестиционен продукт, а програма, която да подкрепя и насърчава женското предприемачество, каза Станева.

В пресконференцията участваха още: Росина Тодорова, изпълнителен директор на Дамска бизнес общност и част от менторите в Национална програма за жени предприемачи: Мануела Драганова, Силвия Василева, Петя Белелиева, Таня Скринска и Биляна Николова.

Още за пресконференцията прочетете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG