Гена Събева: Купи ли се нов матрак, магазинът трябва да има ангажимент да вземе стария

Събирането на матраците струва пари, а в момента в България не е регламентирано кой да плати за боклука, наречен матрак. Да се транспортира един матрак до площадката за рециклиране в село Петърч и да се обработи механично струва 50 лева.  Разговаряхме с общините, за да им кажем, че матраците трябва да се събират разделно от другия едрогабаритен отпадък. ние не можем да обработи мръсни и мокри матраци. Което означава, че те трябва да дойдат при нас от леглото по най-бързия начин. А това може да се случи през магазините. Купи ли се нов матрак, магазинът трябва да има ангажимент да вземе стария и да ни го достави по някакъв начин.

Това казва Гена Събева, управител на фирма “Биоком”, извършваща подготовка за повторна употреба и механично рециклиране на матраци. В интервю за БТВ тя отбелязва сериозността на проблема със събирането на употребявани матраци и предаването им за рециклиране и посочва възможностите как това може да се случва и ползите от рециклирането.

Повече за дейността на фирмата и каузата за чиста среда чуйте в интервюто и репортажа на Полина Пенчева-Генова, Бизнес новините на btv:

„Стотици матраци плуват в река Струма“: България вече има площадка за рециклиране (ВИДЕО) – Бизнес новините (businessnovinite.bg)

„Те са тежки и се рециклират трудно“: Разглобяваме един матрак на части (ВИДЕО) – Бизнес новините (businessnovinite.bg)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG