Гена Събева: Китай е отворена за бизнес и аз ще се възползвам

Гена Събева, предприемач и член на ИС на БТПП, бе на посещение в Китайската народна република. Тя бе част от българската делегация, организирана от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и водена от г-н Милен Добрев, изпълнителен директор на Русенската търговско-индустриална камара, в която участваха 26 представители от различни бизнес организации от цялата страна, секторни асоциации и водещи компании. Посещението, което се проведе от 26 юни до 11 юли, имаше за цел да подсили икономическите и търговски връзки между България и Китай и да запознае делегатите с възможностите за сътрудничество с китайския бизнес. Програмата включваше срещи с ключови организации като CCPIT – една от най-големите институции за насърчаване на чуждестранната търговия в Китай, и Академията за международни бизнес функционери (AIBO), която е единствената образователна и учебна институция, директно подчинена на Министерството на търговията (MOFCOM) на Народната Република Китай; посещения на ключови икономически и търговски събития в Китай и редица лекции и семинари, фокусирани върху взаимодействието и кооперацията между двете държави. Част от темите, включени в обучението, бяха: представяне на актуалната икономическа ситуация в Китай, инициативите „Един пояс, един път“ и „ 16 +1“ за страните от Централна и Източна Европа и Китай. Групата посети и емблематични туристически обекти, сред които Великата китайска стена и Забранения град.

„Много съм впечатлена. Можем да създадем изключително ценни контакти. Как ще ги използваме зависи от нас… Китай е една отворена врата с много възможности за бизнес, особено към страните от Централна и Източна Европа. Аз лично смятам да се възползвам.“, сподели след завръщането си Гена Събева. Освен че имаше възможността да види отблизо икономическия и високотехнологичния напредък в страната, да научи повече за успехите в развитието на тази страна и да се срещне с редица предприемачи, Гена Събева използва времето в Китай и за туризъм, кулинарни предизвикателства и релакс с китайски масажи.

БТПП организира за втори път подобно обучение, като целта е генериране на идеи за насърчаване на двустранното икономическо сътрудничество, възможности за по-тясно взаимодействие на ниво компании, както и обмен на опит със сродни организации.

След откриващата церемония на 26 юни визитата на българската делегация продължи с дискусии и семинари, които обогатиха познанията и разбирането на българския бизнес за китайската култура и бизнес среда.

Програмата на българската делегация в КНР започна от гр. Пекин, в рамките на мащабната международна инициатива „One belt, one road” и продължи с посещение на още два значими многомилионни града, част от огромната агломерация около гр. Шанхай – гр. Нингбо (Ningbo) и гр. Шаоксинг (Shaoxing), където делегатите посетиха  ключови индустриални паркове, както и структуроопределящи компании от национално и световно значение.

Българската делегация посети Zhongguancun Dongsheng Science & Technology Park – водещ иновационен център, съсредоточен върху нови енергии, водород, науки за живота, икономика и роботика. Паркът, познат още като китайската „Силициева долина“, представлява уникална екосистема, която събира международни предприемачи, ментори, експерти и инвеститори и предоставя широка гама от ресурси и услуги за подпомагане на развитието на стартъп компании.

Делегатите посетиха също Global Health Industry Innovation Center (GHIC), където иновативните медицински технологии и ресурси от целия свят се свързват за стимулиране на прогреса в науката и техниката и Lizheng Technology, иноватор в областта на когнитивното радио протоколно криптиране и водещ доставчик на услуги за технологията на управление на безпилотни летателни апарати в Китай.

Едно от значимите места от посещението на българската делегация в КНР бе Internet Based Engineering (IBE), водещо предприятие в областта на CAE симулационните технологии и Dongsheng International Incubator, платформа за международен бизнес мачинг и обмяна, която предоставя пълен набор от инкубационни и рискови капиталови услуги за изключителни предприемачи в страната и чужбина.

По време на визитата им те имаха възможността да се срещнат с ръководителите на предприятията в парка, да обмяна на идеи и установят контакти.

На 4 юли делегацията участва в Китайско (Нингбо) – Българския икономически и търговски форум за сътрудничество, където се срещна с китайски предприемачи и представители на правителството, специализирани в билатералното икономическо и търговско сътрудничество. Следващата точка от дневния ред беше посещението на постоянния павилион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В павилиона на България бяха представени няколко български фирми, чиито продукти са насочени към китайския пазар. Г-жа Санди Биан, мениджър проекти в отдела по икономическо и търговско сътрудничество в Нингбо Център за промоция на ЦИЕ Експо, предложи възможността за представяне на повече фирми при проявен интерес от нашите членове.

Посещението включваше и представяне на Пристанището в Нингбо, което е третото в Китай по брой контейнери и едно от най-големите в света по общ тонаж на обслужените товари. Бяха презентирани и свободните зони в провинцията, които предлагат множество възможности за разширяване на бизнес мрежите.

Програмата на делегацията продължи с участие в икономическия и търговски форум в Шаоксинг, посветен на развитието на двустранния бизнес, което бе отлична възможност за срещи с китайски предприемачи и представители на правителството.

Дневният ред включваше и посещение на Integrated Circuit Industrial Park, едно от водещите места за научни изследвания и индустриална инкубация в Китай, където делегатите имаха възможността да се запознаят с последните технологични достижения и възможности за индустриално сътрудничество.

Мачмейкинг конференцията в Шаоксинг беше още една успешна стъпка в посоката на по-голямо икономическо сътрудничество между България и Китай.

След успешните си ангажименти в Китай, делегацията, организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), продължи своето представително делово пътуване, като посети Ningbo International Conference and Exhibition Center (NICEC) – един от най-популярните и вторият по големина конферентен и изложбен център в страната, който е домакин на множество изключителни международни събития от широк спектър отрасли. С обща площ от 57 000 квадратни метра, NICEC предлага пространства, които могат гъвкаво да бъдат настроени, за да отговорят на нуждите на различни бизнес събития. Освен впечатляващата си големина и гъвкавостта на пространствата си, NICEC предлага и редица удобства, които способстват за успешното провеждане на бизнес събития.

 

След Ningbo International Conference and Exhibition Center българската делегация посети прекрасния Longguan Biodiversity and Sustainability Park – демонстрационен парк, който е показателен за добрите практики в областта на биоразнообразието и устойчив бизнес. Паркът е реален пример за устойчиво развитие, като съчетава иновативни технологии с устойчиви практики в управлението на природните ресурси. Цялата концепция на парка подкрепя идеята за баланс между индустриализация и опазване на природата, която е в основата на съвременните подходи към устойчив бизнес.

В Longguan Biodiversity and Sustainability Park представителите на българския бизнес се срещнаха с представители на сектора на фотоволтаичните системи, батерии за съхранение, генератори и свързаните с тях технологии за управление в Китай. Страната е световен лидер в този сектор, а България е една от възможните инвестиционни дестинации.

Китай дава нови възможности за инвестиции, технологичен трансфер и укрепване на българско-китайските търговски връзки. „Ние продължаваме да се стремим към укрепване на тези отношения и създаване на нови възможности за сътрудничество, които ще подпомогнат растежа и устойчивостта на българската икономика.“, заяви Милен Добрев, изпълнителен директор на Русенската търговско-индустриална камара и ръководител на българската делегация в КНР, организирана от Българската търговско-промишлена палата.

Отпътуването на българската делегация за Китай съвпадна с провеждането, в Института за икономически изследвания при БАН, на кръгла маса, посветена на търговско-икономическите отношения между Китай и България. Дискусията беше организирана по инициатива на Института за световна икономика и политика към Китайската академия на обществените науки (Institute of World Economics and Politics – IWEP-CASS).  А ден след завръщането на българската делегация от КНР, в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се състоя среща с китайска компания, която проучва възможностите за изграждане на завод в България. Китайската компания е фокусирана върху персонализирана научноизследователска и развойна дейност, проектиране, производство и продажба на електрически и електронни капсулиращи материали.

Още информация за посещението на българската делегация в КНР може да прочетете на Инфобизнес | Брой 132 (26273) – 13-07-2023 (bcci.bg) и Русенска търговско-индустриална камара » Основана 1890 (rcci.bg)

Снимки: личен архив и РТИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG