Гена Събева демонстрира процеса по рециклиране на употребявани матраци

Гена Събева, инициатор и основен двигател на проекта Рематрак, представи основните акценти в процеса на събирането, подготовката за повторна употреба и рециклирането на употребявани матраци. Пред медии, представители на Община Костинброд и гости в Деня на отворените врати на специализираната площадка в село Петърч бяха представени и  възможните вторични продукти от рециклиран полиуретан, които могат да бъдат в полза на кръговата икономика. По-рано, на 1 август, Гена Събева представи получения от рециклиран полиуретан продукт – репрен и възможностите му за употреба в индустрията пред над 20 собственици на бизнес, а на 26 юли, на брейнсторминг с участието на представители на различни индустрии, бяха генерирани различни идеи за използването на репрена за нови продукти.

В Деня на отворените врати в базата в село Петърч Гена Събева дефинира 3 стъпки за действие, за да може процесът да се случи по най-правилния начин и да обхване възможно най-широка аудитория, а именно: промяна в потребителското поведение на хората, ангажираност на общините за разделното им събиране и правилно насочване на отпадъка и ангажираност на търговците на матраци и местата за настаняване като най-близки до отпадащите от употреба матраци.

Гена Събева и Рени Величкова, производствен директор, демонстрираха разделянето на матрака на съставните му части, които при различните видове матраци могат да включват: дървесина, стомана, нетъкан текстил, силиконова  вата, мебелен иглонабит филц  и полиуретан.

Събитието предизвика сериозен обществен интерес от страна на медии, представители на общинската администрация, производители и търговци на матраци, неправителствени организации и граждани. Сред гостите бяха г-н Трайко Младенов – кмет на Община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, инж. Теодора Гогова – заместник-кмет на Община Костинброд, г-н Мариян Младенов – общински съветник, инж. Красимир Дебеляшки – еколог на Община Костинброд, г-н Димитър Георгиев – ръководител на Общински инспекторат.

Кметът на Община Костинброд г-н Трайко Младенов приветства факта, че такъв обект съществува на територията на общината и сподели за няколко инициативи в посока подкрепа на кръговата икономика, за рециклиране на строителни материали, текстил и други. Той заяви, че гарантира подкрепа и организирани акции, сезонни кампании в общината, за призоваване на гражданите за разделно събиране на едрогабаритните отпадъци и поставяне на специални контейнери за матраци и мека мебел.

Кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, изказа удовлетворение от факта, че проектът и площадката създават работни места в селото, тъй като наетите работници са местни лица.

Още за събитието може да прочетете на следните линкове:

БТА :: Рециклирането на матраци в България вече е факт (bta.bg)

Край Костинброд заработи база за рециклиране на матраци – Money.bg

„Стотици матраци плуват в река Струма“: България вече има площадка за рециклиране (ВИДЕО) – Бизнес новините (businessnovinite.bg)

Площадката в село Петърч, община Костинброд е създадена от “Биоком” ЕООД по демонстрационен проект, финансиран със средства от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз, който приключва на 21 август. Но работата по развиване на Рематрак тепърва набира сила и скорост. Мисията на Рематрак е да се превърне в национална кауза за изчистване на улици и тротоари от изхвърлени стари матраци и грозни гледки, за намаляване на едрогабаритните отпадъци в депата, за стимулиране на рециклирането и кръговата икономика… да промени статистиката, според която на територията на България ежегодно се произвеждат около 350 000 броя матраци, допълнително към които, се внасят още около 150 000, което означава, че минимум 126 000 от тях биват изхвърлени и най-вероятно – депонирани.

Как може да стане това? С разбиране и осъзнаване на проблема, пред който сме изправени като общество и държава, с активна подкрепа на доброволци и Общини, приобщаване на бизнеса към общата кауза.

Рематрак търси своите хора,

които да дарят време и идеи за събиране на употребявани матраци, които да бъдат рециклирани, като участват в срещи и активно контактуват с магазини за матраци и мебели, с общини, хотели, болници, общежития и др., които генерират количества употребявани матраци;

които да съдействат за транспорт и логистика и дигитално присъствие на Рематрак.

Ако това си ти, свържи се с Рематрак. Вратите за теб са всеки ден отворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG