Гена Събева: В Гамбия тепърва ще се развива бизнес и ще се инвестира

Гамбия е държава в Западна Африка, разположена покрай долното течение на река Гамбия и се явява полуанклав на територията на Сенегал, с която граничи на север, изток и юг, а на запад има 75 км брегова линия с Атлантическия океан. Територията й е сравнително малка, едва 11 300 кв. км; климатът екваториално-мусонен с дъждовно лято. Почти 30 процента от територията са вечнозелени тропични и мангрови гори. Има красиви плажове, паркове с диви животни, вкусна морска храна… Но няма развита икономика. Гамбия е сред слабо развитите страни на африканския континент, като над 80% от населението й е ангажирано с отглеждането предимно на фъстъци, ориз и царевица.

Какво може да отведе един човек до тази дестинация? Единствено любопитството и желанието за нещо не просто различно, а необичайно.

В Гамбия Гена Събева отпразнува рождения си ден.

Като всяко пътуване и това започва от идеята. А тя е Гена Събева и Даниела Пеева, които не само заедно създадоха Patient Capital, но и обичат заедно да пътуват, да отпразнуват рождените си дни /които са на една и съща дата – 16 януари/, заедно със своите семейства и на място, на което досега не са били и могат да открият нещо интересно.

Гамбия като решение идва след обсъждане на други дестинации и по предложение на общ познат.

„Той ни предложи да ни заведе до Гамбия. А аз казах: Ама къде е това Гамбия?“, разказва Гена Събева, която до този момент не познава тази малка и бедна африканска държава.

Предложението е прието и двете семейства стягат куфарите за непознатото.

И не съжалявам. Защото аз обичам непопулярни неща. Гамбия беше място, за което нямаш никаква представа – какво има там, как живеят хората и т.н.“ – казва след пътуването си Гена.

Въпреки бедността сред населението и мизерията там, като предприемач и човек, който добре познава бизнеса, Гена Събева вижда в Гамбия възможности.

 „Въпреки че съм посещавала други африкански държави, в Гамбия е много различно. Има нещо много интересно – да виждаш как тепърва се заражда бизнесът. Гамбия е по-бедна и тепърва там започва да се развива туризмът.“

Като туристическа дестинация страната е популярна най-вече сред европейските туристи, като най-много са от Обединеното кралство заради колониалното си минало. Но има много накъде да се развива.

„Все още няма хубави хотели, веригите ги няма там. Ходиш по крайбрежната улица и се чудиш защо няма нещо тук или там… Но са започнали вече строителството на магистрали и нещо да се случва.“

Страната предлага много повече от пясък, море и слънце, сафари в паркове с диви животни. Гамбия е най-големят производител на фъстъци. Морската храна също е местен бизнес. Там, в мангровите гори, отглеждат и миди Сен Жак, скъп деликатес.

В Гамбия тепърва ще се развива бизнес и ще се инвестира. Има много възможности.“, казва Гена Събева.

Какво ще остане в спомените на Гена за Гамбия?

Търговците, които тя с нелошо чувство нарича досадни

В Гамбия, за разлика от други африкански държави, е безопасно. Но не можеш да лежиш на плажа или да се разхождаш необезпокояван от търговци на всякакви стоки. Винаги някой местен те „ескортира“. Не го правят с лошо чувство, приятелски настроени са, но стават досадни. Просто не се замислят, че искаш да си почиваш.“

Любовта към футбола

„Играят футбол при всяка възможност. Футболът им е развит и е възможност да излязат от страната, да отидат другаде. Аз сега разбирам, че в ЦСКА също има гамбийци. Знаят Бербатов, но не и Стоичков.“

Високата раждаемост

Аз толкова много деца не съм виждала. Навсякъде щъкат деца. Там многоженството е разрешено, те са мюсюлмани, могат да имат по 3-4 жени. И да имаш 9-10 деца е както при нас да имаш едно – две, тоест минимумът. Имат по 11, 12, 14… Децата ходят на училище. Но можеш да видиш како добре облечени с униформи ученици, така и деца, които са като в килийни училища. Ние попаднахме в едно такова училище, в което ми спря часовникът. Отворено, без прозорци, без врати, децата пишат на дъски…

За мен Гамбия е деца, много деца. И всички искат да те държат за ръка.“

Работещите жени

Въпреки че жените са изключително ангажирани с отглеждането на многото деца, голяма част от тях работят – като масажистки, на обменно бюро, в кафене, продават плодове по плажа… Ние мислехме, че си стоят вкъщи, но не е така.

И не на последно място – отпразнуването на рождения й ден

Заедно с Даниела Пеева и семейството й, и още няколко гамбийски семейства, местна морска храна и жива музика, танци и много, много деца.

„Няма да го забравя този рожден ден!“

А като най-полезно за нея остава това да покаже на децата си нещо друго, различен свят.  „Защото като живеещ тук в България, си мислиш, че всичко е дадено, всичко е лесно.“

Гена Събева споделя, че би се върнала в Гамбия, но не като турист. В каква роля бъдещето ще покаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG